perjantai 9. maaliskuuta 2018

Sinisen sävyjä


Sinisen eri sävyt lasimaljakoissa sopivat yllättävän hyvin yhteen. Tarkastelukulma kuvassa on hieman tai enemmänkin eriskummallinen, mutta se luo maljakoille särmää ja laittaa mielikuvituksen lentoon. Mieleen pulpahtavat pisarat lammella, torvisienet syksyn sateessa, pilliurut päästämässä ilmoille sulosointuja... Tarkastellaanpa Pusurinpuodin valikoimassa olevia maljakoita hieman tarkemmin.
Äärimmäisenä vasemmalla ylärivissä  seisoo uljaana Kaj Franckin iso tumma savunsininen maljakko, jonka korkeus on noin 28,5 cm! Maljakkoa on valmistettu Nuutajärvellä 1950-1960 -luvuilla. Keskellä pönöttää vankkarakenteinen sävykäs "Saturnus", joka on Jaakko Niemen taidonnäyte (Nuutajärvi 1962, sign.). Oikealla kirkkaana ja kuulaan sinisenä "Pablo" - muodokas. Erkkitapio Siiroinen suunnitteli maljakon Riihimäen lasille ja se oli tuotannossa vuosina 1971-1975.

Alarivissä vasemmalla Tapio Wirkkalan suunnittelema kauniin utuinen, harmaan sininen maljakko 2727 (sign.). Maljakko oli Iittalan tuotannossa vuosina 1960-1970. Seuraavana jonossa tummempaa koboltinsinistä lasia, vaikkakin keväisissä tunnelmissa. Kaj Franck suunnitteli "Kevät" maljakoita eri sävyissä  Nuutajärvelle 1950-luvulla. Hyvää nimipäivää... reunimmaisena oikealla vielä Aimo Okkolinin Riihimäen lasille suunnittelema söpön pyöreä "Nimipäivä" -maljakko (sign.)

Kaj Franckin Nuutajärvelle suunnittelemat Kevät -maljakot sävykkäinä ja hohdokkaina rivissä."Sinisen melankolisia sävyjä
valon loisteessa
kuulasta ja kirkasta."
                  
                  -tm-Ei kommentteja:

Lähetä kommentti